Activitats durant la lectura

L’ACCIÓ

1. Explica breument com el cavaller Tirant es declara a la princesa Carmesina i quin objecte utilitza amb eixa finalitat.

2. Narra la trama que inventa la Viuda Reposada per separar Tirant i Carmesina i que involucra l’esclau negre anomenat Lauseta.tirant-lo-blanc-1

3. Per què Tirant es fa brodar una sabata ricament, amb perles, robins i altres diamants, que costaren més de vint-i-cinc mil ducats.

4. Fes un resum del “somni” que té Plaerdemavida la nit que Tirant i Diafebus van a visitar a la seua cambra a Carmesina i a Estefania.

5. Al capítol II Estefania li diu a Carmesina que hi ha tres formes d’amor: el virtuós, el profitós i el viciós. Explica en què consisteix cadascun d’ells i quin és, al seu parèixer, el millor i per què?

L’ESTRUCTURA I L’ORDRE DE LA NOVEL·LA

1. El narrador és qui conta la història, i per fer-ho adopta un determinat punt de vista i diferents tècniques narratives (maneres de contar). Pot trobar-se fora de la història i, per tant, utilitzar la tercera persona; o pot coincidir amb algun dels personatges que, d’alguna manera, viuen els fets i utilitzar així la primera persona.

A.         Quan el narrador es troba fora de la història s’anomena narrador extern. Pot ser de diverses classes:

Omniscient:  És potser el tipus de narrador extern més conegut. El narrador conta la història com si es tractara d’un déu que tot ho veu i tot ho sap, fins i tot els pensaments més íntims dels personatges.

• Observador exterior: El narrador veu els fets com si fóra una càmera de cinema, sense entrar en la descripció dels pensaments o les motivacions ocultes dels personatges.

• Editor: Quan actua com si haguera trobat el relat escrit o li l’hagueren contat, i ell es limita a donar-lo a conèixer. L’excusa del document trobat serveix per donar major veracitat i autenticitat a allò que es conta. Aquest tipus de narrador no suplanta al narrador de la història del “document” que ha trobat i que reprodueix.

B.                Si el narrador conta la història en primera persona, parlem de narrador intern. Aquest narrador pot coincidir amb:

• Narrador protagonista: El / la protagonista de la història.

• Narrador secundari: Altre personatge de menor importància.

• Narrador polifònic: Diversos personatges que alternen les veus (en aquest cas, la visió plural que es dóna s’acosta a l’omnisciència).

• Narrador testimoni: Conta els fets perquè els coneix, però no hi ha participat. Atesa l’anterior explicació, digues quin tipus de narrador hi ha en la novel·la Tirant lo Blanc i busca un parell de paràgrafs que ho demostren.

2.   Les tres variables textuals o procediments narratius que utilitzen els autors a l’hora de desenvolupar l’obra són:

La narració:  exposa els fets i els esdeveniments de manera dinàmica; per tant predomina l’acció, els arguments són més àgils i els fets s’esdevenen amb major rapidesa.

La descripció: caracteritza els personatges i els diversos elements que ambienten la història (objectes, paisatges, impressions, estats d’ànim…). Suposa una aturada en la narració.

El diàleg: introdueix la veu dels personatges, és la transcripció de les converses que mantenen entre ells. Amb ells l’obra adquireix major verisme i el lector sent més propera la història.

La narració, el diàleg i la descripció es poden combinar de maneres diverses i cada obra o cada fragment pot ser redactat amb un procediment diferent, en funció dels interessos i objectius de l’autor i de l’obra.

Localitza en un dels capítols de Tirant lo Blanc un paràgraf per a cadascun dels tres enfocaments textuals.

3. D’aquesta novel·la cal destacar l’acció però també de vegades el ritme pausat, la repetició, l’estil greu i sublim… Relacionat amb el punt anterior, digues quina de les tres variables (narració, descripció i diàleg) creus que s’imposa amb major força i quina creus que és la que deixa més de costat en el Tirant lo Blanc.

images (1)

 

ELS PERSONATGES

1. És evident que el personatge principal d’aquesta novel·la és Tirant. Quins valors destacaries d’ell com a bon cavaller? En algun moment de la lectura es fa referència a l’origen del nostre protagonista, quin és aquest? Cita almenys un exemple que t’haja fet pensar quin és el seu país d’origen.

2. Continuant amb Tirant, et demanem que extragues exemples on quede de manifest el seu alt grau de versemblança i realisme, qualitat que el diferencia dels “herois” típics de les novel·les de cavalleria.

3. Carmesina és un personatge molt important en la novel·la, de fet en alguns moments assoleix un protagonisme similar al de Tirant. Descriu en vuit o deu línies com és ella, tant l’aspecte físic com psicològic. Cita les qualitats i valors que Carmesina té com a conseqüència de pertànyer a la noblesa.

4. Plaerdemavida és un personatge memorable que combina la més gran llibertat en matèria sexual amb el màxim grau de castedat personal. Després de la lectura escriu en poques línies com és i completa la seua descripció amb qualitats que tu imagines que té, això sí, aquestes han de ser coherents amb el personatge.

5. En un moment de la novel·la Carmesina adverteix a Tirant que un determinat personatge no és de fiar. Qui és aquest? Quina cosa li fa a Tirant en plena batalla contra l’infidel? Quin final li reserva l’autor a aquest personatge?

6. Quin personatge s’interposa constantment en les relacions de Tirant i Carmesina? Per què penses que ho fa? Quin és el final que Joanot Martorell ha pensat per a ell?

17151-93630

 

EL TEMPS I L’ESPAI

1. En quina ciutat o ciutats es localitza la major part de la història? Fes-ne una breu descripció de la més significativa.

2. Cita alguns escenaris on Tirant i Carmesina es debaten entre la passió i l’honor.

3. Enumera alguns espais on es produeixen les batalles entre les tropes de Tirant i els turcs? Explica com t’imagines tu un camp de batalla d’aquella època, la seva estructura i la disposició dels combatents.

4. En la novel·la no se cita cap data que puga situar la trama, no obstant això l’obra sembla coetània al moment en què visqué l’autor. En quina època situaries l’acció? Explica en què t’has basat per fer aquesta suposició.

5. Si has parat atenció, al llarg de l’obra es fa referènTirantMatas1cia als orígens de Tirant. Digues quin és aquest i cita algun exemple que hi aparega.

6. Hi ha un moment de la novel·la en què ocorren una gran quantitat de fets fora de l’Imperi Grec i es narren en molt poques pàgines i entre claudàtors, perquè no és l’objectiu d’aquesta adaptació. Quins escenaris es descriuen en aquesta part de l’obra? Com són els seus governadors? I la gent que els hi habita?

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s