Activitats per a després de la lectura

Ara, una vegada has acabat de llegir la història, és el moment de plantejarte preguntes i activitats al voltant d’ella que segurament et permetran analitzar-la d’una altra manera i traure-li més profit.

1. Sigues agosarat i proposa un nou títol per a la novel·la Tirant lo Blanc. Per ajudar-te observa que molts títols de novel·les consten d’un sintagma format per un substantiu i un complement nominal (Exemples: Les ales del sol, Camí d’amor, Anatomia d’un assassinat…)

2. Ara que ja has llegit la novel·la, què creus que simbolitza la il·lustració de la portada? Si haguera estat en les teves mans fer el disseny de la portada,quina il·lustració hagueres escollit? Pots dibuixar-la o bé descriure-la en unes poques línies.

3. Tot s’ha de dir, el final de Tirant lo Blanc és molt tràgic i trist. Com t’haguera agradat que s’acabara aquesta història? Proposa un final alternatiu.

4. Imagina que ets escriptor i una editorial t’encomana que faces la segona part del Tirant. Evidentment el personatge principal ja ha mort en aquesta novel·la, per la qual cosa hauries de centrar-te en d’altres o en històries que han passat desapercebudes en la primera part. Com podria ser aquesta segona part? Quins personatges podrien ser els principals? L’ubicaries en el mateix espai i temps? Si hagueres de triar el títol per aquesta segona part, quin li posaries?

5. Generalment una narració la podem estructurar en tres parts:

• Introducció o plantejament (situació inicial): és la part inicial del relat que subministra els antecedents necessaris perquè el lector comprenga el relat de forma íntegra. Es presenta el tema, els personatges, les propietats del temps i del lloc.

• Nus: En aquesta part es desenvolupen els esdeveniments. Es produeix una complicació que modifica l’estat precedent i desencadena el relat. El moment més interessant de la successió de fets constitueix el clímax. Sol ser la part més extensa del relat.

• Desenllaç (resolució): És la part final del relat; on se solucionen els problemes i on s’estableix un estat nou i diferent del primer. Identifica-les en Tirant lo Blanc.

6. Cal no confondre el concepte del tema amb el d’argument. Si el tema és l’assumpte, la matèria o el motiu del text, narració o novel·la; l’argument es correspon amb el seu desenvolupament. Per a delimitar el tema hem de preguntar-nos quina és la idea bàsica que ha volgut transmetre l’autor del text; en canvi, per a trobar l’argument simplement hem de contestar a la pregunta: què ocorre? Trobar l’argument, per tant, és seleccionar les accions o esdeveniments essencials i reduir la seua extensió conservant els elements més importants. L’argument pot desenvolupar-se en 1 o 2 paràgrafs. Ara bé, si de l’argument eliminem tots els detalls i definim la intenció de l’autor, allò que vol dir en escriure el text, estarem extraient el tema. Aquest ha de ser breu i concís, es reduirà a 1 o 2 frases. Tenint en compte totes les explicacions que et donem, tria un capítol que t’haja agradat i intenta extraure’n el tema i elaborar l’argument.

7. Aquesta adaptació del Tirant lo Blanc, com ja s’ha dit en la primera part d’aquesta guia, s’estructura en vint capítols amb uns títols molt suggeridors. Fixa’t bé en ells i explica en què s’han basat els autors per a escollir-los? Què opines d’aquesta manera de posar noms als diferents capítols?

8. En base a la informació donada en el punt anterior et proposem que inventes un títol diferent per als tres capítols que més t’hagen interessat. Pots emprar la mateixa tècnica que els autors (és a dir, extraure un fragment del capítol) o crear-lo del no res. Pensa que no és una labor senzilla, ja que ha d’acomplir uns requisits: que no siga excessivament llarg, que abrace tota la temàtica del capítol (per tant abans et tocarà meditar sobre el tema de cadascun), que siga original i que enganxe el lector.

images (2)

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s